logo
 
 

Seni Beladiri Pencak Silat Panca Asas

Vrij vertaald: de vijf basis elementen van de zelfverdedigingkunst Pencak Silat.

De vijf basis elementen/principes zijn:

  • broederschap
  • verdraagzaamheid
  • saamhorigheid
  • respect
  • discipline

Pencak Silat Panca Asas (PSPA) is een perguruan (letterlijke vertaling: school) die op 3 verschillende locaties in Drenthe les geeft in de Indonesische zelfverdedigingskunst. De naam van de vereniging is afgeleid van de stijl die er beoefend word, genaamd Panca Asas. De manier van lesgeven wordt zo gedaan dat deze voor iedereen bereikbaar is, zowel lichamelijk als mentaal. Op deze manier is de sport bereikbaar voor jong en oud.

PSPA houd zich bezig met verschillende vormen van de sport.

  • Recreatie (basis vorm)
  • Zelfverdediging (beladiri)
  • Wedstijdvorm (competitie)
  • Kunst (demovorm)

Tevens geeft PSPA geeft ook weerbaarheidstrainingen & workshops aan alle doelgroepen.

Pencak Silat Panca Asas staat geregistreerd bij de Nederlands Pencak Silat Bond (NPSB) en geniet hiermee ondersteuning van olympische kaders FOG / NOC*NSF

Er wordt op verschillende niveaus samen gewerkt met diverse fondsen en overheidsinstellingen zoals jeugd sportfonds, afd. socialezaken gemeente om zo alle doelgroepen te bereiken en de kans te bieden om zelfverdediging/weerbaarheid te leren.
Hiernaast worden diverse activiteiten aangeboden van laag naar hoog niveau in: wedstrijd nationaal & internationaal, zelfverdediging, kunst, cultuur & demonstratie

Pencak Silat Panca Asas is een zelfstandige/autonome afd van Panglipur Indonesië
En draagt dan ook de titel 'Mustika Pamegar sari Panglipur'  

PSPA heeft goede banden met Pencak Silat Segi Tiga Bedum.

Mas Dennis Dörfel

Geboren in Assen, getogen in Emmen. Mas Dennis beoefent Pencak Silat vanaf zijn 9e. Hij was direct gefascineerd door deze sierlijke, mooie en gevaarlijk uitziende kunst met zijn rijke geschiedenis.

In deze periode begon hij met het ontwikkelen van zijn Pencak & Silat en is daar eigenlijk nooit meer mee gestopt. De principes die gehandhaafd worden binnen de Pencak Silat school zijn volgens hem niet alleen van belang tijdens de training maar ook daarbuiten; het zijn namelijk geen regels maar gedragscodes. Mas Dennis Dörfel traint nog steeds en probeert zichzelf altijd te verbeteren. Hij streeft ernaar om met iedereen die daar voor open staat de beleving en betekenis van Pencak Silat te delen.

Mas Dennis hanteerd voorzichzelf enkele Edele waarden waar hij zich aan bind, deze waarden breng hij over aan de leerlingen als pelatih in de Pencak Silat stijl Panca Asas:

Dat is in groeps verband:

Waarde + toelichting
Trengginas               Behendig worden en de gymnastiek van de Pencak Silat leren. 
Tangguh                    Sterk en moeilijk te verslaan worden.
Tanggap                    Om standvastig en waarnemend te worden.
Tanggon                    Om een moedig karakter te kweken / te verkrijgen

Ervaringen:

Mas Dennis Dörfel is onderwezen in diverse stijlen, onder andere Pencak Silat Minang Kabau ''kumango'' en Satria Muda en heeft invloeden mee gekregen van Paulu Sembilan en Walet Putih Bali Indonesia. Ook laat hij zich onderwijzen door Dhr F.Veetman in de internationale vormen van de Pencak Silat TTGR (Tanding Tungal Ganda Regu).

In 2016 is Mas Dennis afgerezen naar indonesië om contact te leggen met Himpunan Pencak Silat Panglipur, is hier ontvangen en onderwezen door grootmeester Bpk Uho Holidin, bpk Holidin is de laatste rechtstreekse lijn naar de bron van geheel Panglipur wereldwijd en heeft met zijn 90 jarige leeftijd een indrukwekkend verleden. Samen hebben zei verschillende afd. bezocht en heeft Mas Dennis getraind met verschillende afdelingen van de Panglipur organisatie Indonesië waaronder Panglipur Puseur Bumi en Panglipur Puragajati. Met toestemming en documentatie van de grootmeester zelf kon Mas Dennis zich aansluiten onder de titel  Mustika Pamegar Sari Panglipur als autonome afdeling Panca Asas.
De volledige internationale naam de Pencak Silat vereniging Panca Asas is nu dan ook:

Seni Beladiri Pencak Silat Panca Asas - Mustika Pamegar sari Panglipur   

Mas Dennis Dörfel heeft een diploma in maatschappelijk werk en werkt op dit moment als pedagogisch medewerker binnen de beschermde opvang.

Pencak Silat Bintang Lima

Mas Dennis was als compagnon van Bapak Nick Smith nauw betrokken bij de stichting van Pencak Silat Bintang Lima in juni 2008 en is als hoofdtrainer verantwoordelijk geweest voor de successen van de school op diverse aangelegenheden. Zo heeft de school vele bekerprijzen gewonnen bij de door de NPSB (Nederlandse Pencak Silat Bond) georganiseerde wedstrijden, de Nederlandse Kampioenschappen en internationale toernooien zoals de Open Belgische Kampioenschappen. Tevens mochten ze de presentatie verzorgen op de Indonesische ambassade te Den Haag en hebben ze diverse keren de culturele opening (pembukaan) verzorgd op de verschillende toernooien.

 
 

Contact

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Desirée Roeleven
(06-28840095)

facebook-logo
U bevindt zich hier:
   

© Pencak Silat Panca Asas